Μαρια Βοναπάρτη 21.9.1962 – 50 χρόνια

Η Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη (2 Ιουλίου 1882 – 21 Σεπτεμβρίου 1962) συνδέθηκε άμεσα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, συνέβαλε  στη διαφυγή του από τη ναζιστική Γερμανία.
Στα 1907, παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδα. Έκτοτε  ήταν γνωστή ως «Πριγκίπισσα Γεωργίου Μαρία». Η περιπέτεια με τον Φτρόιντ έγινε ταινία με την Κατρίν Ντενέβ  (ως Μαρία)

4 σκέψεις σχετικά με το “Μαρια Βοναπάρτη 21.9.1962 – 50 χρόνια”

  1. Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την κ. Ολγα Σελλα
    “Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας της έδωσε τους τίτλους και τις τιμές …δεν την έδωσε όμως την ερωτική ασφάλεια της σχέσης, αφού ο σύζυγός της ήταν ομοφυλόφιλος και διατηρούσε σχέση με τον θείο του Βαλντεμάρ.
    Το ζευγάρι αποκτά δύο παιδιά, τον Πέτρο και την Ευγενία, και πολλά προβλήματα. … μετακομίσεις και εραστές….

    Μου αρέσει!

  2. η Μαρία ΒΟΝΑΠΆΡΤΗ γράφει:
    «Ο σύζυγός μου. Με κάνει να πλήττω, με κρατά δέσμια μιας ζωής που δεν με ικανοποιεί, είναι όμως ο μοναδικός άνδρας που θα με αγαπά μέχρι να πεθάνω. Οταν υποφέρω, έχω ανάγκη απ’ το πλατύ στέρνο του πιστού μου συζύγου. Ολοι οι άλλοι έρχονται και παρέρχονται· ακόμα και τα παιδιά, η ζωή θα τα πάρει μακριά μας»….«Επειτα από μερικές απέλπιδες προσπάθειες να γνωρίσω την αγάπη΄, έζησα δύο μεγάλους έρωτες. Μεταξύ των τριάντα και πενήντα μου χρόνων, δύο ήταν οι άνδρες που με συντρόφεψαν. Ο πρώτος, από πλευράς ηλικίας και εξουσίας, θα μπορούσε να είναι πατέρας μου. Κανείς όμως δεν με αγάπησε όπως αυτός. Ο δεύτερος ήταν σαν μεγάλος αδελφός. Αυτή η αγάπη κράτησε, σε ένταση και χρόνο, πιο πολύ από κάθε άλλη».
    Για όσυς ενδιαφέρονται:
    Η βιογραφία «Μαρία Βοναπάρτη – Η ζωή της» της Σελιά Μπερτέν, μετάφραση – επίμετρο Ρούλα Τσιτούρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ποταμός».

    Μου αρέσει!

  3. Οι κρητικοί που υποδέχθηκαν με ακράτητο ενθουσιασμό τον “Πρίντζιπα” του πρόσφεραν βασιλικά γεύματα με ότι καλύτερο διέθετε το νησί τους. Ο Καζαντζάκης αναφέρει ότι του έφτιαξαν και μια περίφημη σούπα, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε τι ωραίοι φασίολοι! Τι φασίολοι, για να μαγειρέψουμε αυτό το φαϊ μουνουχίσαμε(ευνουχίσαμε) όλους τους κο(κ)κόρους της επαρχίας. Θα άξιζε να αναφερθεί ότι ο Γεώργιος επισκέφτηκε κάποτε στην Αντίπ τον διάσημο κρητικό συγγραφέα.

    Μου αρέσει!

  4. Άλλες εκδόσεις για την Μ.Βοναπάρτη:
    ΜΑΡΙΑ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ
    Πρόσωπο της ιστορίας και της ψυχανάλυσης
    Επιμέλεια: Γρηγόρης Βασλαματζής, Γρηγόρης Μανιαδάκης, Δημήτρης Ρήγας
    Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ 2006. Η κ.Άννα Ποταμιάνου γράφει :(από διαδίκτυο)
    «Μαρία Βοναπάρτη (…) είναι μορφή που ξεχωρίζει λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει εγγραφεί στο χώρο των ψυχαναλυτικών πραγμάτων: κράτησε για τον εαυτό της το ρόλο μιας μητρικής παρουσίας, ρόλο που στην προσωπική της ζωή και στην αναλυτικής διαδρομή χρωματίσθηκε από τις δυσκολίες της παιδικής της ηλικίας, της καταγωγής της, των προσωπικών της διεκδικήσεων, αλλά και από την γενναιοδωρία και την εμμονή της στην διεκπεραίωση όποιας προσπάθειας αναλάμβανε. Ανταποκρινόταν έτσι στο έργο του μητρικού καλέσματος στη ζωή, όπως το είχε διατυπώσει ο Feud. Για κάποια χρόνια ανέπτυξε και στην Ελλάδα σημαντική δραστηριότητα, με στόχο να προωθήσει τις ψυχαναλυτικές θέσεις στον τόπο μας. Όμως η ελληνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής δεν υπήρξε θετική. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας τελικά αποδείχθηκαν αρνητικά για την πρώτη ψυχαναλυτική ομάδα. Όμως η «πρώτη» αυτή ομάδα που εκείνη ίδρυσε σήμανε και σημάδεψε –έστω και αν αυτό έγινε με την σφραγίδα του αρνητικού- την απαρχή της ελληνικής ψυχαναλυτικής ιστορίας.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε